De lezing/training die Internationaal Meester Tea Lanchava op donderdag 9 oktober gaf trok veel publiek, net als vier weken eerder de avond met Hans Böhm.Tegen de 80 schakers uit Limburg, de Duitse grensregio en zelfs uit Boxtel en Zaandijk waren naar Het Streeperkruis getrokken om te luisteren wat één van de sterkste vrouwelijke schakers van Nederland te vertellen had. Tea was naar Landgraaf gekomen op uitnodiging van Schaakvereniging Schaesberg.

Tea Lanchava begon de avond met anekdotes over haar jeugd in Georgië. Ze leerde op haar 5e schaken en werd op haar 12e ontdekt als groot talent door wereldkampioene Nona Gaprindasjvili. Al snel werd ze tot tweemaal toe wereldkampioene bij de meisjes en verwierf daarmee een heldenstatus in Georgië. Als 13-jarige had ze al hetzelfde salaris als haar leraren op school en had haar familie de beschikking over een vierkamerappartement in de Georgische hoofdstad Tblisi. Als lid van het nationale team van de Sovjetunie nam ze deel aan toernooien en trainingskampen met o.a. de latere wereldkampioen Grootmeester Vladimir Kramnik.

Na de val van de Sovjetunie kwam ze naar Nederland en was verbaasd over hoe weinig aanzien schaken geniet in Nederland. In Nederland was het moeilijk om van schaken te leven en dat ging haar steeds meer tegenstaan. Toen ze in 2004 een baan kreeg aangeboden in de financiële wereld hapte ze meteen toe en heeft inmiddels haar eigen bedrijf. Ze bleef echter spelen en behaalde nog mooie successen. In 2006 werd ze tweede op het Europees kampioenschap en in 2012 werd ze Nederlands kampioen bij de vrouwen. Na de verhalen over haar schaakcarrière vertelde Tea over de rol van motivatie en fantasie in het schaken. De verhalen werden uitgebreid toegelicht met voorbeeldstellingen en fragmenten uit haar eigen partijen. De vele deelnemers, in leeftijd variërend van 15 tot 90 jaar, konden hier actief aan meedoen. Pas tegen half twaalf werd de avond afgesloten.

Begin november is Tea opnieuw in de regio. Ze speelt dan mee in de Euregiogroep van de Victor Schaakvierkampen die van 7 tot en met 9 november worden gehouden bij Victor4art op Heerlerbaan. Ook dit evenement wordt door SV Schaesberg georganiseerd.